Araştırmacı Yazar Emekli Müftü Ragıp Güzel Hoca Efendi Taşburun Kız Kuran Kursunda Hafızlık yapan öğrencilere İslam'da aile ve Kuran-ı Kerim okumanın faziletlerini anlattı.
İslam'da Aile ve Ana Babaya Saygı
Allah, İslam ahlakı ile, insanların gerek sosyal gerekse kişisel anlamda tüm haklarını güvence altına almış ve onlara en rahat, en huzurlu ve en mutlu şekilde yaşayabilecekleri yolu göstermiştir. Kuran ahlakı kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir ayrımı gözetmeksizin tüm insanlara karşı adaletli, hoşgörülü, merhametli ve yardımsever bir tavır içerisinde olmayı gerektirir. Mümin, karşısında her kim olursa olsun, hayatının sonuna kadar bu ahlakı gücünün yettiği en güzel şekilde göstermekle sorumludur. Çünkü iman eden bir insan tüm güzel ahlak özelliklerini, Allah kendisine emrettiği için yaşar. Bu nedenle de karşısındaki kişinin sosyal konumu, cinsiyeti, yaşı gibi faktörler, onun göstereceği tutum ve davranışlarına etki etmez.
Allah Kuran'da hem kadına karşı gösterilmesi gereken özenli tavra, hem de bunun yanı sıra 'anneye' karşı gösterilecek olan güzel ahlakın önemine dikkat çekmiştir.
İnsanın anne ve babası, çocuklarının iyi bir eğitim alıp güzel bir ahlak kazanabilmesi, hem kendisine hem de çevresindeki insanlara fayda getirecek hayırlı bir insan olabilmesi için büyük çaba harcarlar. Yıllar boyu bu amaçla maddi manevi pek çok fedakarlık üstlenirler. İnsanın, kendisine verilen bu emeği takdir edebilmesi ve bu özverili ahlaka, saygı ve hürmetle karşılık vermesi gerekmektedir. Allah Kuran'da müminin bu sorumluluğunu şöyle bildirir:
Kur’an-ı kerimi öğrenmek ve okumak |
Sual: Kur'an-ı kerim öğrenirken ve okurken dikkat edilecek hususlar nelerdir? Kur’an-ı kerim okumanın fazileti nelerdir? (Kur’an okunan yere rahmet ve bereket yağar.) [Buhârî] |
Kuran kursunda yapılan bu güzel sohbetten memnun kaldıklarını dile getiren öğrenciler Araştırmacı Yazar Ragıp Güzel Hocadan bir de istekleri oldu bir daha kursa gelerek kendilerini bilgilendirmelerini Talep ettiler.
Ethem Acar
Akyazı24