Yıldız, yaptığı açıklamada, kurban Bayramı’nın 16-19 Haziran’da kutlanacağını hatırlattı. besicilerin kurbanlık amaçlı hayvanın iç ve de dış parazitlere karşı sağlığı için gerekli olan son ilaçlamaları yapmaları gerektiğini belirten Yıldız; ” Bazılarınız diyebilir ‘daha ramazan bayramını kutlamadık. Sen bize kurbandan söz ediyorsun’. Zaman dilimi açısından bakıldığında çokta uzak bir zaman dilimi değil. Üreticiler kurbanlık amaçlı hayvanın yaşına göre iç ve de dış paraziter sağlığı için gerekli olan son ilaçlamaları yapmaları gerekmekte. Kimse kurban olarak kesmiş olduğu hayvanda gerek iç, gerekse dış parazitlerle karşılaşmak istemez. Ayrıca bu tip ilaçların ette ve de sütte kalıntı süresi mevcut. İlaçların kalıntı süresinden dolayı son güne bırakılmamalıdır” dedi.
VATANDAŞA KURBAN ÖNCESİ TAVSİYELER
kurbanlık hayvanların başka sağlık sorunları varsa üreticinin vakit geçirmeden veteriner hekimlerden gerekli yardımı alması gerektiğini kaydeden mustafa yıldız; ” Hayvanın yaş tayini son derece önemli. Vatandaş üreticiye güveniyor. Eğer üretici ‘ben yaş tayininden anlamam’ derse işin kolayı var. Mesleğini serbest olarak icra eden bir veteriner hekimden yardım alabilir. Gerek üretici gerekse tüketici et yönünden dolgun hayvanları tercih ederler. Bu aşamada üretici hayvanların yeterli günlük canlı ağırlık artışı sağlayamıyorsa bir veteriner hekimden sebepleri hakkında destek almalıdır. Üretici için şu an için geçirdiğimiz zaman dilimi son derece önemlidir. Tüketici için nerede kurban keseceğini şimdiden planlamalıdır. Öncelikle kimse kurbansız kalmaz .Yeterince hayvan stoku mevcuttur.Kesim yerinin hizmet kalitesine göre fiyatlar belirlenir. Kesim yerlerinin hijyen tedbirleri, alt yapı sorunları varsa şimdiden giderilmelidir” uyarılarında bulundu
AKYAZI
09 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.